26.07.2018

To już drugi przepis na wegański kebab na Blogu (tu przepis na kebab z tofu). Ten pierwszy tak nam posmakował, że zaczęłam kombinować jakby tu wymyślić jakąś inną kombinację smakową. Muszę przyznać, że z pomocą przyszły mi wszędobylskie budki z kebabami, które teraz na wyścigi zaczęły serwować falafel w każdym możliwym wydaniu - też jako kebab. Pomysł tak mi się spodobał, że spróbowaliśmy oddtworzyć go sami w domu, z dozwolonych składników. Oczywiście z pomocą przyszedł nam najlepszy na świecie przepis Wegan Nerd na falafele (jeśli macie jej książkę, a jeśli nie to i tak polecam z całego serca ją kupić <3 i wypróbowany już niezliczoną ilość razy przepis na orkiszowe pity.

Lista zakupów (na ok. 4 kebaby)

Przepis na falafele

Jeśli posiadacie książkę Alicji Rokickiej (Wegan Nerd) “Moja kuchnia roślinna” to z całego serca polecam zrobić falafele z jej przepisu. Jeśli nie, to możecie znaleźć mnóstwo innych przepisów w internecie, np. Jadłonomii, który podlinkowałam :) Jeżeli zdecydujecie się postępować zgodnie z załączonym powyżej przepisem - zamiast 300g ciecierzycy do kebabów wystarczy 200g i zamiast całej cebuli połówka. Ci z was, którzy tak jak ja nie mogą jeść czosnku być może będą mogli zastąpić go suszonym czosnkiem niedźwiedzim (sprawdzi się też do sosu “majonezowo-czosnkowego”). Dając do falafeli świeżą kolendrę można też podarować sobie dawanie tej w kulkach, warto również dorzucić do masy świeżą miętę.

zdjecie

zdjecie

Przepis na bułki

Mąkę, drożdże, szczyptę soli i pół łyżki cukru mieszamy i przesiewamy. Dodajemy łyżkę oliwy i przygotowaną wodę i mieszamy. Ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zbyt kleiste lub zbyt suche, wtedy dodajemy odpowiednio więcej mąki lub więcej wody. Ciasto smarujemy odrobiną oliwy i w wysmarowanej oliwą misce odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 części i formujemy bułki (okrągłe placki grube na 1,5-2cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 C aż będą suche w środku (sprawdzamy wykałaczką).

W tym czasie przygotowujemy warzywa, siekając kapustę (sałatę) i krojąc pomidora i ogórka.

Mieszamy sos majonezowo-jogurtowo-czosnkowy. W miseczce mieszamy 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami jogurtu i doprawiamy solą, pieprzem, ok. 1 łyżką cytryny oraz 1 łyżeczką czosnku niedźwiedziego

Najwygodniej jest przygotować kebaby przy pomocy folii aluminiowej jak na zdjęciu. Smacznego!

zdjecie

zdjecie

26.07.2018
Następny przepis Vege lazania
Poprzedni przepis Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych