Menu close
13.05.2020

Kilka lat temu odkryłam w Ikea wegańskie, mrożone klopsiki, które ostatecznie, pod różnymi postaciami, stały się podstawą naszej diety (tutaj sposób, w jaki najczęściej je przygotowujemy). Jednak kiedy wyprowadziliśmy się do Hiszpanii, a później przez kilka miesięcy mieszkaliśmy poza Krakowem i nie mieliśmy możliwości ich zakupu, uznałam, że czas zacząć robić własne, domowe.

Tak naprawdę impulsem do wymyślenia tego przepisu były zamrożone warzywa, które wcześniej wykorzystaliśmy do przygotowania wegańskiego, domowego sosu pieczeniowego. Były mało “wygotowane”, więc w duchu zero waste szkoda było mi się ich pozbywać. Ale co zrobić z zamrożonymi, pokrojonymi warzywami? Można zużyć je właśnie jako “wkładkę” do klopsów. Powiem szczerze, że klopsiki robimy czasem też ze świeżych warzyw, ale to te “resztkowe” wychodzą zawsze trochę smaczniejsze.

Jeśli macie więc zalegające w zamrażarce warzywa, to jest ten moment, żeby je wykorzystać! Jeśli nie, po prostu dodajcie świeże:)

Klopsy możecie podać tak jak ja, z makaronem i sosem a’la marinara, ale świetnie smakują też z ziemniakami i surówką.

Lista zakupów (ok. 30 klopsików/4 porcje)

Klopsy :

Sos pomidorowy:

Przepis

Obieramy marchewkę i cebulę. Kroimy razem z selerem naciowym na bardzo drobniutką kostkę (można też zetrzeć na tarce).

Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni. Smażymy marchewkę, cebulę i selera z liśćmi laurowymi ok. 5 minut. Podlewamy wodą i podduszamy. Kiedy warzywa odrobinę zmiękną dodajemy tymianek, porto, powidła, ocet, passatę.

Dusimy do miękkości. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy wodę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W tym czasie wrzątkiem zalewamy granulat sojowy (tak, żeby woda zakrywała go w całości). Solimy.

Po ok. 5 minutach odciskamy wodę. Niech granulat zostanie wilgotny, woda będzie potrzebna do sklejenia klopsów.

W wersji z groszkiem: połowę granulatu blendujemy - w ten sposób klopsy będą się łatwiej formować. Krok ten pomijamy, jeśli nie używamy groszku, w ten sposób klopsy mają fajniejszą konsystencję.

Mieszamy granulat z usmażonymi i uduszonymi warzywami. Dodajemy mąkę z ciecierzycy, płatki drożdżowe i łyżkę oleju. Opcjonalnie wlewamy sok z buraków. Dokładnie mieszamy dłońmi do połączenia się składników.

zdjecie

zdjecie

Jeśli używamy groszku, dodajemy go teraz i delikatnie mieszamy z pozostałą masą (najlepiej, żeby wciąż był zamrożony, wtedy się nie pozgniata).

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Gotujemy makaron.

Formujemy klopsiki.

zdjecie

Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy.

zdjecie

Gdy z jeden strony będą już przypieczone, przewracamy je i dopiekamy z drugiej. Mają być chrupiące.

zdjecie

zdjecie Wersja z groszkiem

W czasie gdy pieką się klopsiki przygotowujemy sos pomidorowy. Kroimy w kostkę cebulę i siekamy czosnek.

Smażymy na rozgrzanej oliwie. Po ok. 5-7 minutach dodajemy pomidory. Delikatnie rozdrabniamy je łyżką w czasie smażenia.

Po odparowaniu sosu do odpowiedniej konsystencji solimy i pieprzymy do smaku i posypujemy posiekaną pietruszką.

Możemy pomieszać makaron z sosem w garnku. Przekładamy na talerze. Na koniec, na górę kładziemy upieczone klopsiki.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

13.05.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.