Menu close
14.06.2020

Czerwiec kojarzy mi się głównie z… sezonem na truskawki 🍓 A truskawki? Z wypiekami, oczywiście 😊 A przede wszystkim z tortem truskawkowym, na którego przepis znajdziecie tutaj oraz ucierańcem z truskawkami, który jest flagowym ciastem mojej mamy ❤️

Przepis na ciasto ucierane w mojej rodzinie zawsze był jeden - ja jednak (z konieczności) musiałam go zmodyfikować. Przepisem na ucierańca z rabarbarem podzieliłam się z Wami już jakiś czas temu - możecie oczywiście zamienić rabarbar na truskawki i dalej postępować zgodnie z poradami z tamtego przepisu, albo spróbować nowego. Czym się różnią?

W poniższym przepisie używam nowo “opracowanej” mieszanki mąk do wypieków 😊 Ciasto upieczone przy jej użyciu jest nieco bardziej suche, ale też jednocześnie miększe i bardziej “gąbczaste”. Co ciekawe (specjalnie zrobiłam taki eksperyment, inaczej ciasto tak długo by się nie ostało) - po dwóch dniach jest smaczniejsze niż na świeżo, czym również różni się od ucierańca z rabarbarem, który dużo szybciej stwardniał. Wybierzcie wersję, która z opisu bardziej przypadła Wam do gustu, albo tę, na którą mieszkę mąk akurat macie składniki 😉

Tym razem nie tylko zapraszam Was do wypróbowania przepisu, ale też do obejrzenia wyjątkowo rozbudowanej galerii zdjęć ucierańca - był tak fotogeniczny, że nie mogłam od niego oderwać aparatu!

zdjecie

Lista zakupów (na okrągłą tortownicę ok. 16 cm)

Mieszanka mąk:

Pozostałe składniki:

Przepis

Tortownicę wykładamy na spodzie i na bokach papierem do pieczenia.

W naczyniu przygotowujemy mieszankę mąk. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną.

Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki (lub mniejsze kawałki, jeśli owoce są pokaźnych rozmiarów).

W szklance przygotowujemy zastępnik jajka.

W osobnym naczyniu mieszamy jogurt z ekstraktem z wanilii.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg).

Ubijamy mikserem lub w robocie kuchennym aquafabę z octem jabłkowym na sztywno. Odstawiamy.

W osobnej misce rozcieramy mikserem erytrytol z zastępnikiem jajka i olejem, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.

Wsypujemy połowę przygotowanej mąki przesiewając. Miksujemy. Po połączeniu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników.

Dodajemy jogurt z ekstraktem. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Dodajemy ubitą pianę z aquafaby. W celu połączenia masy z aquafabą delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Nie używamy już miksera!

Nakładamy ciasto do przygotowanej tortownicy.

Układamy na wierzchu truskawki, delikatnie popychając je w dół masy.

Od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób schładzamy placek przez kolejne 10-15 minut. Dzięki temu nie “oklapnie”!

Wyjmujemy ucierańca z piekarnika.

zdjecie

zdjecie

Najlepiej od razu ściągamy obręcz tortownicy, wyciągamy placek na kratę do studzenia i zostawiamy bez spodu i papieru do pieczenia, żeby się nie “spocił” i zbyt nie zawilgł.

Po całkowitym przestudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

14.06.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.