Czerwiec kojarzy mi się głównie z… sezonem na truskawki 🍓 A truskawki? Z wypiekami, oczywiście 😊 A przede wszystkim z tortem truskawkowym, na którego przepis znajdziecie tutaj oraz ucierańcem z truskawkami, który jest flagowym ciastem mojej mamy ❤️
Przepis na ciasto ucierane w mojej rodzinie zawsze był jeden - ja jednak (z konieczności) musiałam go zmodyfikować. Przepisem na ucierańca z rabarbarem podzieliłam się z Wami już jakiś czas temu - możecie oczywiście zamienić rabarbar na truskawki i dalej postępować zgodnie z poradami z tamtego przepisu, albo spróbować nowego. Czym się różnią?
W poniższym przepisie używam nowo “opracowanej” mieszanki mąk do wypieków 😊 Ciasto upieczone przy jej użyciu jest nieco bardziej suche, ale też jednocześnie miększe i bardziej “gąbczaste”. Co ciekawe (specjalnie zrobiłam taki eksperyment, inaczej ciasto tak długo by się nie ostało) - po dwóch dniach jest smaczniejsze niż na świeżo, czym również różni się od ucierańca z rabarbarem, który dużo szybciej stwardniał. Wybierzcie wersję, która z opisu bardziej przypadła Wam do gustu, albo tę, na którą mieszkę mąk akurat macie składniki 😉
Tym razem nie tylko zapraszam Was do wypróbowania przepisu, ale też do obejrzenia wyjątkowo rozbudowanej galerii zdjęć ucierańca - był tak fotogeniczny, że nie mogłam od niego oderwać aparatu!
Lista zakupów (na okrągłą tortownicę ok. 16 cm)
Mieszanka mąk:
- 76 g mąki z tapioki
- 76 g mąki gryczanej jasnej (niepalonej)
- 73 g mąki ryżowej
- 26 g mąki z amarantusa
- 1 łyżeczka babki jajowatej
- szczypta gumy ksantanowej (ilość na końcówkę łyżeczki)
- szczypta gumy guar (ilość na końcówkę łyżeczki)
Pozostałe składniki:
- ok. 200-300 g truskawek
- 105 g aquafaby (z puszki ciecierzycy lub domowej, bardzo gęstej - tę z puszki odparujcie)
- 8 g zamiennika jajka rozpuszczone w 60 ml wody
- 50 g oleju słonecznikowego
- 100 g erytrytolu
- 83 g jogurtu kokosowego bez cukru (u mnie Pilos)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (nie na kamieniu winnym)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta soli
- opcjonalnie: łyżka cukru pudru do posypania ciasta
Przepis
Tortownicę wykładamy na spodzie i na bokach papierem do pieczenia.
W naczyniu przygotowujemy mieszankę mąk. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki (lub mniejsze kawałki, jeśli owoce są pokaźnych rozmiarów).
W szklance przygotowujemy zastępnik jajka.
W osobnym naczyniu mieszamy jogurt z ekstraktem z wanilii.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg).
Ubijamy mikserem lub w robocie kuchennym aquafabę z octem jabłkowym na sztywno. Odstawiamy.
W osobnej misce rozcieramy mikserem erytrytol z zastępnikiem jajka i olejem, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.
Wsypujemy połowę przygotowanej mąki przesiewając. Miksujemy. Po połączeniu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy jogurt z ekstraktem. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy ubitą pianę z aquafaby. W celu połączenia masy z aquafabą delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Nie używamy już miksera!
Nakładamy ciasto do przygotowanej tortownicy.
Układamy na wierzchu truskawki, delikatnie popychając je w dół masy.
Od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób schładzamy placek przez kolejne 10-15 minut. Dzięki temu nie “oklapnie”!
Wyjmujemy ucierańca z piekarnika.
Najlepiej od razu ściągamy obręcz tortownicy, wyciągamy placek na kratę do studzenia i zostawiamy bez spodu i papieru do pieczenia, żeby się nie “spocił” i zbyt nie zawilgł.
Po całkowitym przestudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem.