Menu close
05.06.2020

Tort truskawkowy, ciasto z truskawkami, sernik na zimno z truskawkami… to ciasto miało u mnie w domu wiele nazw i wiele twarzy. A to dlatego, że Babcia piekła go na wiele sposobów, które z wierzchu zawsze wyglądały tak samo 😂 Najbardziej oczywiście uwielbiałam wersję z kremem maślano-budyniowym i galaretką, na upieczonym biszkopcie. Bo według mnie to biszkopt zawsze świadczył o pyszności tego ciasta. Nie dało się mnie oszukać spodem z ułożonych w blaszce gotowych biszkopcików 🤷🏻‍♀️

Dlatego kiedy na targu pojawiły się już pachnące, polskie truskawki, upiekłam dopracowywany ostatnio biszkopt (wiadomo, tort nie może być na gotowym spodzie…) i złożyłam najlepszy tort na świecie! W mojej wersji, nieco bardziej dietetycznej, nie znajdziecie wegańskiego masła ani cukru. Masa zrobiona jest ze śmietanki kokosowej i budyniu z dodatkiem odrobiny tofu 👌🏻.

Dla osób liczących kalorie: cały tort ma niecałe 1500 kcal, co oznacza, że jeden kawałek to tylko 200 kcal 🔥

Biszkopt możecie przeciąć na pół strunowym nożem, wtedy proponuję przygotować masę z 1,5 porcji i więcej truskawek 😉

zdjecie

Lista zakupów (na okrągłą tortownicę ok. 17 cm)

Biszkopt:

Pozostałe składniki:

Przepis

Tortownicę wykładamy na spodzie i na bokach papierem do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 165 stopni z termoobiegiem.

W naczyniu przygotowujemy mieszankę mąk. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, sól, gumy i babkę jajowatą. Przesiewamy.

W szklance odlewamy 30 g aquafaby, dodajemy do niej 2 porcje zamiennika jajka. Mieszamy.

W misce umieszczamy pozostałą aquafabę, dodajemy “jajko”, erytrytol i ocet jabłkowy. Miksujemy na największych obrotach, aż masa będzie ubita na twardo (nie będzie wypadać z miski). U mnie, przy mikserze ręcznym, zajęło to ok. 3-5 minut.

Dodajemy po łyżce przesianej mieszanki mąk delikatnie mieszając packą do ciasta do połączenia się wszystkich składników.

Wlewamy ciasto do blaszki i od razu wkładamy do piekarnika.

Pieczemy ok. 45-50 minut. Ja po 45 minutach włączyłam na 3 minuty piekarnik na program z dolną grzałką i termoobiegiem, żeby dopiec spód biszkopta.

W tym czasie przygotowujemy krem (przepis niżej).

Następnie dopiero uchylamy piekarnik i zostawiamy biszkopt na ok. 10 minut w otwartym piekarniku.

Wyciągamy blaszkę, zostawiamy do przestudzenia (ok. 15 minut). Otwieramy tortownicę, wyciągamy biszkopt, odklejamy go z papieru do pieczenia i w ten sposób studzimy na kratce (inaczej biszkopt może się “spocić” i zbyt nawilgnąć).

zdjecie

W trakcie pieczenia biszkopta przygotowujemy krem.

Odciskamy tofu w ręczniku papierowym.

Przygotowujemy budyń: 150 ml mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek. Dodajemy do zagotowanego mleka i mieszając gotujemy ok. 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

W osobnym rondelku zagotowujemy 50 ml mleczka kokosowego z 1 łyżeczką agar agar. Gotujemy mieszając ok. 5 minut. Również studzimy.

Blendujemy tofu z gęstą częścią mleczka kokosowego.

Następnie do tofu i śmietanki dodajemy przestudzony budyń, 60 g erytrytolu, przegotowany agar agar i miksujemy mikserem tak długo, aż rozmieszamy ewentualne grudki, a krem będzie gładki.

Kiedy biszkopt się schłodzi, układamy na nim warstę przekrojonych na pół truskawek. Zalewamy kremem i przekładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Żeby krem nie przykleił się do tortownicy, wytnijcie z papieru do pieczenia dość wysokie paski i ułóżcie w tortownicy tak, żeby końcówki wręcz wystawały ponad blaszkę. Dzięki temu, jeśli kremu (lub później galaretki) wyjdzie zbyt dużo, wciąż będziecie w stanie ułożyć warstwowy tort 😉

Po tym, jak krem stężeje, układamy na nim kolejną warstwę truskawek.

Przygotowujemy agaretkę według instrukcji na opakowaniu. Wylewamy na wierzch tortu po jej wystudzeniu, ale przed stężeniem w rondelku.

Wkładamy tort do lodówki na noc.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

05.06.2020
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.