Menu close
03.01.2021

Nie mam ręki do zup, a ju szczególnie do zup-kremów. Ale ten krem z pieczonych buraków i jabłek, doprawiony koperkiem i podany z wegańską śmietaną i pestkami słonecznika wychodzi zawsze! Nie tylko smaki są świetnie zrównoważone - zupa jest słodko-kwaśna i kremowa - ale też bez problemu wychodzi gładka - nawet bez dodatkowego przecierania!

zdjecie

Lista zakupów

Przepis

Z marchewki, pietruszki, selera i pora gotujemy wywar (dodając ok. 2 litry wody).

Buraki pokrojone na mniejsze kawałki posypujemy świeżym tymiankiem i pieczemy wraz z cebulą i jabłkiem ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni (aż będą miękkie), następnie obieramy je ze skórki.

Do odcedzonego z warzyw wywaru dodajemy upieczone warzywa i owoce oraz oliwę. Zagotowujemy.

zdjecie

Gotujemy ok. 15 minut, pod koniec doprawiając koperkiem, solą i pieprzem oraz octem balsamicznym.

Blendujemy na gładki krem.

Podajemy z wegańskim jogurtem i słonecznikiem.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

03.01.2021
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.