Menu close
12.09.2017

Wczesna jesień jest porą, kiedy należy zbierać większość ziół, aby wysuszone służyły nam przez cały rok. Oczywiście dla tych, którzy nie mieli wystarczająco dużo samozaparcia by te zioła wysiać i podlewać tak, żeby przeżyły lato, gotowe, suszone zioła można przecież kupić w sklepie. Zioła od zamierzchłych czasów stosowane są jako lekarstwa oraz do doprawiania dań, co oczywiście nie musi się wzajemnie wykluczać. Wiele ziół stosowanych jest w kuchni w celu równoważenia swoim dobroczynnym wpływem skutków poszczególnych składników spożywczych. Wiedza na temat wpływu ziół i przypraw na organizm jest niezwykle przydatna szczególnie przy problemach trawiennych, ponieważ tym prostym sposobem możemy ułatwić sobie trawienie, czy ulżyć problemom z żołądkiem. Lista obejmuje te zioła, których ja najczęściej używam podczas gotowania. Miłej lektury i przyjemnego gotowania!

zdjecie

  1. BAZYLIA - przyprawa numer jeden w kuchni włoskiej, idealna do każdego rodzaju potraw z pomidorów. Stosowana na wzdęcia, poprawia trawienie, łagodzi nudności, ma też właściwości zbliżone do melisy – uspokaja, łagodzi nerwy.
  2. MIĘTA - jako przyprawa rzadko stosowana w kuchni europejskiej, natomiast napar z mięty łagodzi bóle brzucha i nudności oraz wspomaga trawienie.
  3. ROZMARYN - ogólnie łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, wpływa pozytywnie na pracę żołądka, działa rozkurczająco.
  4. OREGANO - działa przeciwutleniająco, a jego regularne używanie w kuchni wspomaga układ pokarmowy
  5. TYMIANEK - pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz łagodzi wzdęcia.
  6. CZĄBER - ma działanie antyseptyczne, dezynfekuje układ pokarmowy i chroni go przed działaniem szkodliwych bakterii. Jest też pomocny we wzdęciach, biegunkach, zaparciach oraz innych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.
  7. KOPEREK - pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Łagodzi wzdęcia, poprawia trawienie i jest świetnym specyfikiem w przypadku problemów z trawieniem.
  8. LUBCZYK - działa rozkurczowo, dodawanie go do codziennych dań poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i chroni przed takimi dolegliwościami jak wzdęcia czy biegunki.
  9. KMINEK - posiada właściwości przeciwskurczowe i łagodzące ma zastosowanie przy wzdęciach brzucha, wspomaga trawienie, łagodzi niestrawność i kolki. Kminek dodawany do posiłków powoduje poprawę perystaltyki jelit, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i zwalcza biegunki.

Dlatego właśnie przy stosowaniu ziół do doprawiania dań nie należy jedynie kierować się ich smakiem, ale też tym, jaki mają one wpływ na nasz organizm!

zdjecie

12.09.2017
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.