23.07.2018

Przepis na makaron z tuńczykiem wymyśliłam jeszcze nie będąc na diecie bezpszenicznej - wtedy zapiekałam farsz z tuńczykiem w dużych makaronowych muszlach (conchiglioni). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć tego typu bezglutenowego makaronu. Spróbowałam zatem przerobić to danie tak, żeby można je było ugotować z dostępnych (w miarę) powszechnie składników.

Lista zakupów

Przepis

W garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron ok. 8 minut (al dente). Kroimy cebulę w drobną kostkę, a oliwki na ćwiartki. Siekamy bazylię. Mozarellę ścieramy na tarce lub kroimy na plasterki. Tuńczyka odsączamy z oleju i lekko rozdrabniamy.

zdjecie

Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, zalewamy pomidorami. Dodajemy pieprz, sól i lekko odparowujemy (sos musi być wodnisty,żeby zapiekanka nie była za sucha). Brytfankę smarujemy oliwą/olejem (wtedy zapiekanka się nie przyklei). Ugotowany makaron przelewamy wodą, żeby się nie posklejał. Wykładamy pierwszą warstwę makaronu do brytfanki. Układamy na niej całego tuńczyka, oliwki, posypujemy parmezanem.

zdjecie

Zalewamy tę warstwę połową sosu pomidorowego. Układamy resztę makaronu i zalewamy pozostałą częścią sosu. Układamy na wierzchu posiekaną bazylię i mozarellę.

zdjecie

Zapiekankę pieczemy ok. 15-20 minut (aż ser się zapiecze, a sos będzie bulgotać).

zdjecie

zdjecie

zdjecie

23.07.2018
Następny przepis Wegański kebab z falafelem
Poprzedni przepis Wegańskie sajgonki
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych