Menu close
19.07.2018

Przez ostatnie lata diety widząc sajgonki w menu restauracji azjatyckich byłam pewna, że nie mogę ich zjeść - albo ze względu na pszenicę albo na inne dodatki jak czosnek, dlatego nawet nie pytałam o ich skład - po prostu ich nie jadłam. To zmieniło się, kiedy zobaczyłam przykładowy przepis na sajgonki na opakowaniu chińskiej mieszanki warzywnej - olśniło mnie! Wystaczy tylko podsmażyć warzywa, zawinąć w papier ryżowy i usmażyć, żeby cieszyć się tym wyjątkowym daniem. W czasie jego przygotowania można się ponadto świetnie bawić :)

Lista zakupów

Opcjonalnie:

Przepis

W garnku gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Na patelni na odrobinie oliwy smażymy mrożoną mieszankę warzyw. Po ich częściowym rozmrożeniu doprawiamy warzywa kurkumą, imbirem, kuminem, a po chwili dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i czekamy aż mieszanka odparuje.

Po przestudzeniu warzywa i makaron mieszamy na desce razem i siekamy na mniejsze kawałki.

zdjecie

Następnym krokiem jest zawijanie sajgonek. Zazwyczaj na opakowaniu papieru ryżowego znajdują się instrukcje, ale ja wypracowałam własną technikę. Do garnka z lekko ciepłą wodą wkładam na chwilkę arkusz papieru, aż stanie się plastyczny. Następnie kładziemy go na drewnianej desce, lekko wilgotnej, żeby arkusze się nie przykleiły i nie podarły i na dole na środku kładziemy dużą łyżkę farszu.

zdjecie

Następnie zaginamy boki arkusza do środka i zwijamy sajgonki (w sumie traktujemy je jak stare dobre, polskie krokiety).

zdjecie

Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy sajgonki aż będą złociste. Następnie odciskamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem sojowym lub cytrynowym sosem chili.

zdjecie

zdjecie

19.07.2018
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.