07.02.2019

Po raz kolejny spóbowałam odtworzyć w domu zjedzone w restauracji danie. Tym razem - sos słodko-kwaśny. W oryginale - podany z łososiem - ja przygotowałam go z kawałkami wędzonego tofu. Łapcie przepis :)

Lista zakupów (na ok. 3 porcje)

Przepis

Warzywa obieramy (oprócz papryki). Paprykę i marchewkę kroimy w słupki, ananasa w kostkę, a cebulę siekamy. Imbir ścieramy na tarce. Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę, paprykę i pędy bambusa. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Smażymy aż warzywa zmiękną (należy je w razie konieczności podlać wodą lub dodać więcej pomidorów). Pod koniec dodajemy ananasa. W tym samym czasie tofu marynujemy w sosie sojowym i sezamie. Smażymy na osobnej patelni. Przygotowujemy również ryż. Sos możemy przyprawić do smaku odrobiną sosu sojowego.

Podajemy posypane szczypiorem i szafranem oraz czarnym sezamem.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

07.02.2019
Poprzedni przepis Wegańskie bolognese Ani
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych