Menu close
05.12.2019

Moja wersja parmigiany nie tylko jest wegańska i bezglutenowa, ale też niskokaloryczna! Wydawałoby się, że włoskie danie z dużą ilością sera nie może być dietetyczne, ale parmigiana temu przeczy. Po pierwsze, zamiast klasycznie wykorzystywanego we włoskich potrawach makaronu, tutaj bazą jest bakłażan - w tym wypadku dodatkowo grillowany bez grama tłuszczu. Po drugie, wegański ser jest mniej kaloryczny od tego krowiego (kolejna zaleta bycia na diecie roślinnej!). Na dodatek prostszego w wykonaniu włoskiego dania już chyba nie znajdziecie! Zachęceni? 😊

Przepis na sos Napoli, czyli bazyliowo-czosnkowy sos pomidorowy, którego używam jako bazy do zapiekania znajdziecie na blogu tu. Jeśli zostanie, na następny dzień zróbcie spaghetti! 🍝

Lista zakupów

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy patelnię na dużym ogniu.

Kroimy bakłażany w cieniutkie plasterki. Gdy patelnia jest już mocno rozgrzana, kładziemy na nią po kolei plastry bakłażana, przysmażamy z obu stron, aż będzie miękki i zbrązowieje (nie przejmujcie się, jeśli się spali).

zdjecie

Przygotowujemy sos Napoli.

zdjecie

zdjecie

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną sosu lub oliwą (żeby parmigiana się nie przypaliła i nie przykleiła na dole).

Wykładamy warstwę bakłażana, odrobinę solimy, zalewamy sosem, który następnie posypujemy serem. Ostatnią warstwę sosu posypujemy większą ilością sera, bułką tartą i płatkami drożdżowymi. Możemy dla ozdoby położyć na wierzchu kilka plasterków bakłażana.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Zapiekamy, aż warstwa sera na górze zrobi się rumiana. Podajemy gorące!

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

05.12.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.