31.07.2018

Wiele razy próbowałam ugotować wegetariańską lazanię. Kombinowałam z różnymi proporcjami różnych warzyw i strączków. Niestety smaki nie chciały ze sobą współgrać. Sekretem okazała się mała ilość czerwonej soczewicy i dwa rodzaje cebuli - czerwona i zwykła. Smak lazanii podreśla też wspaniale zapieczona, ciągnąca się mozarella (oczywiście bez laktozy, ale sprawdzi się również ta w wersji wegańskiej)! Co do makaronu - polecam bezglutenową lazanię Schär (praktycznie nie jest wyczuwalna różnica w smaku pomiędzy nim a zwykłym, pszennym makaronem).

Lista zakupów (porcja dla 4 osób)

Przepis

Cebulę siekamy na drobną kostkę. Bakłażana, cukinię i marchewkę obieramy i kroimy na cieńkie plastry, później na ćwiartki.

zdjecie

zdjecie

Przygotowujemy soczewicę zgodnie ze wzkazówkami z opakowania (ja gotowałam ok. 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie).

W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 2 minut. Później dodajemy marchewkę, cukinię i bakłażana. Smażymy ok. 10 minut. Zalewamy pomidorami i dodajemy ok. 2 szklanki wody. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Dusimy ok. 20-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, pomidory się rozsmażą, a całość uzyska odpowiednią konsystencję (pamiętamy, że sos nie może być za suchy, bo wtedy cała lazania będzie wyschnięta i spieczona. Jeśli przez nieuwagę sos odparował za bardzo, wystarczy wlać trochę wody). Dodajemy sól, pieprz, oregano i czosnek niedźwiedzi.

zdjecie

Przygotowujemy makaron do lazanii według wskazówek na opakowaniu. Niektóre makarony należy przed ułożeniem w naczyniu podgotować, niektóre nadają się do zapiekania bez wcześniejszej obróbki termicznej.

Brytfankę smarujemy odrobiną oliwy i układamy lazanię warstwami: makaron, sos, parmezan, świeża, posiekana bazylia, makaron… Ostatnią warstwą niech będzie sos, na którym później układamy startą lub pokrojoną na plasterki mozarellę.

Zapiekamy lazanię w 180 stopniach ok. 30-40 minut.

Świetnie smakuje też odgrzewana na drugi lub trzeci dzień:)

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

31.07.2018
Następny przepis Leczo
Poprzedni przepis Wegański kebab z falafelem
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych