20.12.2017

Będą to moje pierwsze święta bez pszenicy, dlatego już tydzień wcześniej zabrałam się do zbierania i próbowania przepisów. Co mogę Wam z całego serca polecić?

zdjecie


Sałatka koktajlowa

zdjecie

Lista zakupów

Przepis

Winogrona kroimy na połówki. Ciecierzycę smażymy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Selera naciowego i morele kroimy na paseczki. Z jogurtu, majonezu, cytryny, miodu i przypraw robimy sos. Sałatka jest przepyszna!


Smalec z fasoli

Lista zakupów

Przepis by Jadłonomia

zdjecie


Pasztet z fasoli

Lista zakupów

Przepis by Wegan Nerd

Fasolę i kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (PAMIĘTAJCIE O NAMACZANIU FASOLI!). Cebulę siekamy i smażymy z dodatkiem wszystkich przypraw (na koniec usuwamy liście i jagody jałowca). Gruszkę obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałeczki. Blendujemy wszystkie składniki (nie musi być dokładnie gładka masa). Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy trochę oleju. Wlewamy ją do wyłożonej papierem keksówki lub aluminiowej formy. Posypujemy bułką tartą i układamy na wierzchu suszone śliwki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni - pasztet na ciepło będzie ciągle miękki, trzeba go dopiero schłodzić, żeby uzyskał bardziej stałą konsystencję.

zdjecie

20.12.2017
Następny artykuł Jak jest z tą kawą?
Poprzedni artykuł Krakowskie restauracje przyjazne alergikom vol. 2 - Pod Norenami
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych