Menu close
30.08.2018

Kolejny z serii makaron “z tego, co znajdziemy w lodówce” :D A tak na poważnie - zachęcam Was wszystkich do kreatywności w kuchni, która prowadzi do wykorzystywania składników na pierwszy rzut oka do siebie nie pasujących. To z kolei powoduje, że zjadamy pierwotnie przeznaczone do zmarnowania resztki i dzięki temu marnujemy mniej jedzenia! W taki sposób powstaje część moich dań, między innymi dzisiejszy makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi:)

Lista zakupów

Przepis

Szpinak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, żeby wypłukać z niego piasek.

W jedym garnku gotujemy wodę na makaron, w drugim na szpinak.

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię z oliwą.

Do gotującej się, posolonej wody wrzucamy szpinak i gotujemy ok. 5 min.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy cebulę i smażymy ją aż będzie mocno zrumieniona (zbyt surowa cebula w tym daniu będzie za bardzo wyczuwalna i spaghetti na tym straci). Dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy ugotowany i odcedzony szpinak. Smażymy do momentu gdy warzywa wypuszczą wodę i odparuje ona wystarczająco z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na osobnej patelni podsmażamy pestki.

Suszone pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.

Na “główną” patelnię wrzucamy ugotowany makaron, pestki i dodajemy pomidorki, a na koniec wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Posypujemy parmezanem/płatkami i kiełkami.

zdjecie

zdjecie

30.08.2018
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.