Menu close
04.10.2017

Gotowe mieszanki mrożonych warzyw są świetnym wyborem, jeśli mamy mało czasu na przygotowanie posiłków i braki w świeżych produktach w lodówce. Ja zawsze mam w zamrażarce paczkę mieszanki azjatyckiej na czarną godzinę.

Najbardziej lubię przygotowywać ją z tofu i brązowym ryżem. Takie połączenie świetnie nadaje się do “pudełkowego lunchu”, bo nie traci na smaku po odgrzaniu w mikrofalówce. Jeśli jednak macie możliwość, odsmażcie je na patelni - podwójnie smażony ryż będzie przepysznie chrupiący!

Lista zakupów

Przepis

Gotujemy ryż według instrukcji - pamiętajcie, że ten brązowy gotuje się ok. 40 minut!

Kroimy tofu w dość dużą kostkę. Marynujemy w 3 łyżkach sosu sojowego. Tofu musi być doprawione przed wrzuceniem na patelnię, inaczej nie zdąży pochłonąć smaków i będzie mdłe.

Rozgrzewamy woka albo głęboką patelnię z łyżką oleju sezamowego. Dodajemy zamrożoną mieszankę warzyw. Smażymy, aż cała woda wyparuje.

zdjecie

Robimy miejsce na środku patelni, dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy tofu razem z sosem sojowym, w którym się marynowało. Smażymy.

zdjecie

Kiedy tofu lekko stwardnieje, mieszamy je razem z warzywami. Dodajemy wszystkie przyprawy, resztę sosu sojowego.

zdjecie

Na środku patelni robimy tym razem miejsce na ugotowany ryż. Wlewamy trzecią łyżkę oleju sezamowego i podsmażamy ryż. Możemy dodać do niego osobno dla koloru odrobinę kurkumy.

zdjecie

Na koniec mieszamy wszystkie składniki.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

04.10.2017
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.