Menu close
05.11.2017

Jak już wspominałam w poście o diecie FODMAP, przez pierwszy tydzień leczenia traciłam mnóstwo czasu łażąc po supermarketach z pustym brzuchem i przeglądając półki w poszukiwaniu czegokolwiek, co będę mogła zjeść. Najgorsze były momenty, gdy musiałam coś z powrotem na nią odłożyć, gdyż po przeczytaniu etykiety okazywało się, że produkt nie powinien być spożywany nawet przez zdrowego człowieka. Tak. Syrop glukozowo-fruktozowy niedozwolony w diecie czai się wszędzie. Dokładnie tak samo jak nic nie mówiące słowo “przyprawy” w przetworach, po który sięgniemy, a za którym może stać czosnek, cebula czy por, których również nie można jeść w pierwszych fazach diety. Wiedząc, że jest to takie ciężkie przeżycie, w oparciu o moje zapiski jedzeniowe z pierwszego miesiąca stosowania FODMAPu, opracowałam listę zakupów, dla nawet najwybredniejszego pacjenta. Skąd to wiem? Sama ją stosowałam i choć często do oczu cisnęły mi się łzy, gdy po raz kolejny w przerwie na uczelni musiałam jeść wafle ryżowe, na nic bardziej pomysłowego do dziś nie wpadłam. Lista podzielona jest pod względem posiłków, niestety ilości kupowanych produktów każdy musi dostosować do swoich potrzeb. Można też traktować ją, jako jadłospis:)

I. ŚNIADANIE:

1. PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU ROŚLINNYM

Z płatków ryżowych i mleka roślinnego (tylko nie sojowego, bo jest zakazane, natomiast zdaniem moim i wszystkich moich najbliższych jedyne znośne roślinne mleko to mleko migdałowe lub owsiane, dlatego innego nigdy nie kupuję); do smaku dodajemy do niej odrobinę konfitury z truskawek, malin lub borówek, która w swoim składzie oprócz tego zawiera tylko cukier.

2. KANAPKI

Tak, stare, dobre kanapki, tylko pieczywo ograniczamy do chleba chrupkiego z ryżu lub kukurydzy lub chleba bezglutenowego, jednak tutaj trzba dokładnie sprawdzić jego skład, gdyż często jest dosładzany syropem glukozowo-fruktozowym.

II. PRZEKĄSKA

III. OBIAD/KOLACJA

Tu dochodzimy do prawdziwego problemu. Sama dieta FODMAP to nic, ale gdy nie je się mięsa, sprawa staje się nie do zniesienia. Ale mój przykład pokazuje, że się da, więc zabieramy się do roboty.

1. ZUPA KREM Z POMIDORÓW

Zupa krem z pomidorów i marchewki nie schodziła z mojego jadłospisu przez kilka tygodni, dopóki już nie mogłam się na nią patrzeć. Jest prosta do zrobienia, szybka do odgrzania i nawet nieźle można się nią najeść. Gotujemy wywar (bez pora!), podsmażamy pomidory, dodajemy wywar, marchewkę z wywaru i miksujemy. Doprawiamy czymś, co nam smakuje, bo sama zupa jest dość mdła.

2. TACOS → http://pokarmlove.com.pl/moje-ukochane-tacos/

3. MAKARON Z CUKINIĄ → http://pokarmlove.com.pl/lunche-do-pracy/

4. CHIŃSKI LUNCH → http://pokarmlove.com.pl/lunche-do-pracy/

5. PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE → http://pokarmlove.com.pl/placki-ziemniaczane-z-ratatouille/

6. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA → http://pokarmlove.com.pl/zapiekanka-ziemniaczana-Ani/

IV. WIECZORNE PRZEKĄSKI

Sama niedawno zmuszona byłam wrócić na tydzień do diety FODMAP i muszę przyznać, że za drugim razem idealnie zadziałała ona jako dieta oczyszczająca (ból brzucha przeszedł po trzech dniach od wyeliminowania ciężkostrawnych elementów - roślin strączkowych, cebuli, słodzików).

05.11.2017
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.