19.09.2017

Prawie nigdy nie zdarza mi się, że po wypróbowaniu nowego przepisu z czyjegoś bloga gotuję coś jeszcze raz bez zmiany żadnego składnika. W tym przypadku tak się właśnie stało. I dzieje się już bardzo długo, bo PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE z bloga Krytyka Kulinarna są uzależniające! Niestety nie mogłam zjeść ich ze śmietaną, tak jak najbardziej lubię, a mięsny gulasz odpada, bo jest mięsny, wymyśliłam własny dodatek - gulasz a’la ratatouille. Z plackami komponuje się idealnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu!🍆🥒🥕🍅

PS. Gulasz można oczywiście jeść z innym dodatkiem jak np. makaron, ale lojalnie mogę powiedzieć, że nic nie przebije placków :)

Lista zakupów

Przepis

Placki

Przepis zaczerpnięty stąd → http://krytykakulinarna.com/placki-ziemniaczane-przepis/.

“Ziemniaki ścieramy na małych lub dużych oczkach, w zależności od upodobań, lekko solimy i na chwilę odstawiamy, aby puściły wodę. Wyciskamy, odlewamy wodę, ale zostawiamy skrobię, która osiadła na dnie. Dodajemy przyprawy, jajko i oliwę, mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni bez termoobiegu, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę i każdy placek lekko wygładzamy z wierzchu. Ja lubię raczej cienkie, więc nakładam ok. 1 cm. Cieńsze będą miały tendencję do wysychania mimo oliwy. Pieczemy aż brzegi zbrązowieją, wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze chwilę.”

Gulasz

Warzywa obieramy i kroimy na dość duże kawałki. Podsmażamy cebulę (pokrojoną w kostkę) na oliwie, dodajemy pozostałe składniki. Chwilę smażymy, dodajemy trochę wody i chwilę dusimy, następnie zalewamy pomidorami i co jakiś czas mieszając i dodając wody dusimy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy ostrą i słodką papryką, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

19.09.2017
Następny przepis Zapiekanka ziemniaczana Ani
Poprzedni przepis Miso
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych