Taco są po prostu pyszne i kropka. A do tego szybkie, łatwe i nie chcą się znudzić. Można je jeść z nieskończoną ilością różnych dodatków od ryb, przez mięso, po tofu. Dzielę się z Wami dwoma moimi ulubionymi połączeniami - tofu ze świeżymi warzywami i meksykańska fasolka. Składników wystarcza na ok. 6 taco.
Przepis I
Lista zakupów
- paczka taco (opcjonalnie te same składniki można zawinąć w kukurydzianą tortillę)
- pomidor
- ogórek
- awokado
- limonka
- 100g tofu
- mąka kukurydziana
- sos sojowy bezglutenowy
- ostra papryka
- majonez
Pomidora kroimy na drobną kostkę, ogórka w plastry. Awokado przygotowujemy na jeden z dwóch sposobów - albo blendujemy z solą i limonką, albo kroimy w kostkę i doprawiamy jak wyżej. Tofu kroimy w kostkę, zalewamy łyżką sosu sojowego, doprawiamy papryką i obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy w głębokim oleju, aż osiągnie złoty kolor, odsączamy z tłuszczu. Wszystkie składniki pakujemy do taco w dowolnych proporcjach.
Przepis II (nie dla diety FODMAP)
Lista zakupów
- paczka taco
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- kolendra
- ostra papryka
- majonez
Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, pomidory kroimy w kostkę. Smażymy na małym ogniu do uzyskania zwartej, odparowanej masy. Doprawiamy papryką i kolendrą. Odrobiną majonezu i gulaszem nadziewamy taco.