Menu close
10.11.2017

Ręka w górę, kto lubi proste dania, nad którymi nie trzeba siedzieć pół dnia, a do tego są kolorowe i pyszne!

“Kotlety” z tofu w pomidorowo-ziołowej marynacie są właśniej jednym z takich dań. Podane z pieczonymi ziemniakami i warzywami, takimi jak brokuł czy szpinak tworzą idealny, domowy obiad.

Lista zakupów

Do tego dania dobrze pasuje również ćwikła bądź buraczki.

WAŻNE!

Dzień wcześniej marynujemy pokrojone w “kotlety” tofu.

Marynatę przygotowujemy z ketchupu, cząbru, ostrej i słodkiej papryki oraz sosu sojowego.

Tofu zamykamy w pojemniku i wkładamy do lodówki.

Przepis

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Doprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem, cząbrem i majerankiem oraz dodajemy oliwę (ok. 2 łyżki).

Pieczemy ok. 30 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Tofu

Zamarynowane tofu smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni grillowej (ok. 15 min).

Warzywa

Brokuła kroimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w gotującej się, osolonej wodzie.

Szpinak płuczemy i smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie. Solimy i dodajemy sok z cytryny.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

10.11.2017
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.