09.03.2018

Od dawna przechodzenie koło budek z kebabami było dla mnie udręką. No bo jak zjeść kebab, który nie dość, że jest z mięsem, to jeszcze podawany w pszennej bułce i z czosnkowym sosem. Trzy razy nie. Zaraz jednak przypominam sobie, że w sumie to nawet kiedy jadłam mięso, to nęcił mnie tylko zapach kebabów, a jego mogłoby tam wcale nie być. Zaczęłam więc kombinować - jak zrobić danie, które kebabem będzie pachnieć, ale niekoniecznie smakować? Musiało też oczywiście być w bułce, bo bez bułki to przecież zwykłe “mięso” z warzywami na talerzu (jak o tym myślę, zawsze przypominam sobie propozycje “burgera na talerzu” wegańskich burgerowni dla osób, które nie mogą jeść pszenicy - przecież to nie burger…). No i wymyśliłam! Zapraszam:)

Lista zakupów (na ok. 4 kebaby)

Przepis

UWAGA! Tofu najlepiej zamarynować dzień wcześniej!

Przygotowujemy marynatę do tofu. Do ok. 2 łyżek przyprawy gyros (lub mieszanki przypraw przez nas przygotowanej) dodajemy ok. 2 łyżki oleju (taką ilość, żeby marynata była nie za rzadka, ale też łatwa do rozprowadzania). Tofu siekamy na drobne paseczki i zalewamy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Przygotowujemy bułki do kebabów. Mąkę, drożdże, szczyptę soli i pół łyżki cukru mieszamy i przesiewamy. Dodajemy łyżkę oliwy i przygotowaną wodę i mieszamy. Ciasto najprawdopodobniej wyjdzie zbyt kleiste lub zbyt suche, wtedy dodajemy odpowiednio więcej mąki lub więcej wody. Ciasto smarujemy odrobiną oliwy i w wysmarowanej oliwą misce odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 części i formujemy bułki. Każdą po kolei smażymy na suchej patelni. Obracamy na drugą stronę, a następnie przekrawamy i każdą połówkę smażymy jeszcze chwilę (bułki wyrastają na patelni bardzo szybko i mogą być w środku surowe, a przekrojenie ma temu zapobiec).

W tym czasie przygotowujemy warzywa, siekając kapustę i krojąc pomidora i ogórka.

zdjecie

Oraz mieszamy dwa sosy. Jeden - majonezowo jogurtowy, drugi - pikantny pomidorowy. W tym celu w jednej miseczce mieszamy 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami jogurtu i doprawiamy solą, pieprzem i ok. łyżką cytryny. W drugiej natomiast łyżkę majonezu, dwie łyżki ketchupu, łyżeczkę ostrej papryki, sól i pieprz.

zdjecie

Smażymy tofu na rozgrzanym oleju.

Najwygodniej jest przygotować kebaby przy pomocy folii aluminiowej jak na zdjęciu tytułowym. Smacznego!

09.03.2018
Następny przepis ¡Hola, guacamole!
Poprzedni przepis Jajka garam masala
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych