Kawa o smaku pumpkin spice co roku zajmuje jedno z pierwszych miejsc na mojej liście “co koniecznie trzeba zrobić na jesień” (obok zupy z dyni, z której zawsze śmieje się mój mąż, bo od tylu lat nigdy nie mogę zrobić takiej, której smak mnie usatyfsakcjonuje w 100 procentach 😂). Uwielbiam jesienną aurę, spokój, kolorowe liście na drzewach, a korzenne przyprawy świetnie do tej atmosfery pasują 🍂. Zazwyczaj szłam po kubek Pumpkin Spice Latte do Starbucksa, ale odkąd przykładam większą wagę do ilości spożywanych kalorii, uznałam, że trzeba skończyć z cukrowymi, gotowymi syropami. Ale nic tak nie pasuje w październikowy wieczór do oglądania ulubionego serialu jak właśnie napój korzenny, prawda? A najlepiej zrobić go ze składników, które znamy.
Lista zakupów
- mleko migdałowe 250ml
- kakao rozpuszczalne (najlepiej bez cukru i koniecznie wegańskie - uwaga na mleko w składzie) ok. pół łyżki
- cynamon
- kardamon
- goździki
- gałka muszkatołowa (wszystkie przyprawy najlepiej w całości, smakują o niebo lepiej starte przed samym podaniem)
- opcjonalnie - świeżo zaparzona kawa (ok. 50-100 ml)
Przepis
Podgrzewamy mleko w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy do niego kakao. Podgrzewamy dalej dokładnie mieszając. Dodajemy przyprawy w satysfakcjonujących nas ilościach (ja lubię bardzo cynamonowe napoje, więc cynamonu daję sporą łyżeczkę). Opcjonalnie dodajemy mieszankę do kawy. Jeśli wolicie napój mleczny, kawa nie jest konieczna:)