16.02.2018

O garam masala usłyszałam kiedyś, oglądając jakieś show o gotowaniu kręcone w RPA. Konkurencja dotyczyła wówczas śniadań i jeden z uczestników przygotował jajko zapieczone w kokilce w pomidorach i papryce, właśnie z dodatkiem tej mieszanki przypraw. Natchnęło mnie to do wymyślenia własnej wersji jajek garam masala. Okazało się, że są idealne na zimowe poranki, kiedy ciało potrzebuje sie rozgrzać i mieć więcej energii do walki z zimnem przez cały dzień. Częstujcie się! :)

Lista zakupów (2 porcje)

zdjecie

Przepis

Cebulę i papryki kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy aż cebula się zeszkli, a papryki zmiękną.

zdjecie

Dodajemy puszkę pomidorów i odparowujemy nadmiar wody. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Wtedy ostrożnie wbijamy na patelnię jajka (warto je dodatkowo posolić).

zdjecie

Smażymy pod przykryciem aż będą miały odpowiednią konsystencję (jak jajko sadzone, czyli lekko ścięte żółtko i ścięte białko. Jajka na zdjęciu są niestety odrobinę well done :D).

zdjecie

Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki!

16.02.2018
Następny przepis Wegetariański i bezpszeniczny KEBAB
Poprzedni przepis Orkiszowe pączki Babci Krysi
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych