Dawno temu robiąc jeden jagielnik, który bardzo mi nie wyszedł, zraziłam się do wypieków wegańskich i bezglutenowych. Próbowałam używać mąki orkiszowej (glutenowej, ale na którą podobno nie mam alergii), ale ostatnio mój układ pokarmowy zaczął się buntować. W związku z tym, niejako zmuszona przez okoliczności, zabrałam się do przygotowania jagielnika.
Na pierwszy rzut poszedł jagielnik borówkowy, którego masa przygotowana jest na bazie przepisu Weganki. Spód i wierzch jednak nam nie podszedł, więc zdecydowałam się na eksperyment i własną inwencję.
Jeśli borówki i morele to nie Wasze klimaty, zapraszam tu na jagielnik malinowy z daktylami!
Lista zakupów (na okrągłą tortownicę ok. 20 cm)
- puszka mleka kokosowego (zużywać będziemy ok. 250 ml mleka, które wcześniej musi być schłodzone min. kilka godzin, a najlepiej jak najdłużej)
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego (naturalnego)
- szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane bez cukru)
- 4-5 łyżek ksylitolu/cukru (w zależności od naszych upodobań smakowych)
- 200 g suszonych moreli
- ok. 20 g nerkowców (lub np. orzechów włoskich)
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki oleju kokosowego (1 łyżka do masy i 2 łyżki do spodu)
- 1 łyżka cukru kokosowego (ewentualnie ksylitolu/cukru)
- borówki (dla niewtajemniczonych - jagody) ok. 250 g
- łyżka cukru (niekoniecznie)
- dodatkowo przygotowujemy szklankę wody, 4 łyżki wody oraz ok. litr wrzątku.
Przepis
Przygotowujemy kaszę jaglaną: najpierw przepłukujemy ją wrzątkiem, następnie bardzo dokładnie kontunuujemy płukanie pod gorącą wodą (jest to krok niezbędny, żeby pozbyć się jej gorzkości). Gotujemy w szkance wody i szklance mleka z dodatkiem wanilii i łyżki oleju kokosowego, aż kasza wchłonie cały płyn.
Myjemy borówki i zasypujemy je łyżką cukru (można pominąć ten krok, ale dzięki niemu borówki oddadzą wodę, ciasto nie zamoknie, a dodatkowo spowoduje to powstanie “glazury” na wierzchu placka).
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W naczyniu blendera umieszczamy wiórki kokosowe, orzechy i morele. Blendujemy na gładką masę. Następnie dorzucamy olej kokosowy, cukier kokosowy i 4 łyżki wody. Blendujemy. “Ciasto” musi być klejące, żeby ładnie rozlepiło się na spodzie blaszki. Blaszkę wykładamy papierem i rozprowadzamy ciasto.
Kaszę blendujemy blenderem ręcznym razem z ksylitolem i gęstą częścią mleka kokosowego (dodajemy trochę rzadkiej, tak aby w sumie było tego ok. 250 ml). Masa musi być supergładka. Im gładsza, tym ciasto będzie bardziej “sernikowe”.
Nakładamy masę do blaszki. Pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Wyciągamy placek i wsypujemy na jego wierzch borówki. Nie przejmujcie się, jeśli masa się rusza, jagielnik stężeje porządnie dopiero po całkowitym upieczeniu i Pieczemy kolejne 15 minut, sprawdzając, żeby owoce się nie przypaliły.
Placek studzimy, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej całą noc).