05.11.2018

Ten przepis przeleżał w moim zeszycie dobrych kilka lat z dwóch powodów - zawsze, kiedy sezon na dynie był w pełni, zapominałam, by go wypróbować, a gdy już o tym pamiętałam, miałam problem ze znalezieniem ricotty bez laktozy. Ostatnio jednak (nie zawsze z pozytywnym rezultatem) stosuję tabletki z laktazą, w związku z czym spróbowałam zrobić kluseczki z oryginalną ricottą. Tę bez laktozy można jednak znaleźć w sklepach internetowych, jeśli porządnie poszukamy.

Kluski robi się dość łatwo i szybko, a smakują jak ósmy cud świata! Idealnie poprawiają humor w ciemne, listopadowe wieczory 💚

Lista zakupów (na 2 porcje)

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i ktoimy w kostkę. Pieczemy posypaną solą, pieprzem, rozmarynem i oliwą przez ok. 25 minut (aż zmięknie).

zdjecie

W naczyniu blendera mieszamy upieczoną, lekko przestudzoną dynię z ricottą, parmezanem, jajkiem i 50g mąki. Blendujemy na gładką masę.

Gotujemy osoloną wodę w dużym garnku.

Pozostałą ilość mąki wysypujemy na talerz. Łyżką nabieramy masę, wykładamy ją na talerz z mąką, obtaczamy i formujemy kuleczki. Jeśli masa będzie się lepić do rąk, po prostu trzeba je umyć lub obtoczyć w mące 😉

zdjecie

Wrzucamy je do gotującej się wody. Gotujemy ok. 6 minut, jeśli kuleczki są malutkie do 8 minut, jeśli są większe (moje gotowałam 8 minut). Po wyjęciu ich z wody odkładamy je na ok. 5 minut, aby odrobinę stwardniały. Układamy na rukoli, posypujemy startym parmezanem i polewamy dobrą oliwą.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

05.11.2018
Następny przepis Kremowa lazania z tuńczykiem
Poprzedni przepis Tort biszkoptowy z kremem i konfiturą Babci Jasi
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych