Menu close
19.11.2017

Zawsze, kiedy na straganach jesienią zaczynają pojawiać się dynie kombinuję co by tu z nich dobrego przyrządzić. Co roku kończy się to rozczarowaniem kulinarnym. Czegokolwiek bym z dyni nie zrobiła, jest to mdłe, bez smaku, za słodkie, albo po prostu niesmaczne. Dlatego właśnie byłam wyjątkowo zaskoczona, kiedy w tym roku wreszcie wymyśliłam danie z dyni, które posmakowało nie tylko mi, ale też mojemy narzeczonemu, który co roku zawsze reagował śmiechem, kiedy przynosiłam do domu kolejną dynię :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje! Łapcie przepis na curry z dyni!!

Lista zakupów

Przepis

Przygotowujemy dynię. Najprościej jest przekroić ją na pół, wydrążyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę. W kostkę kroimy też obranego batata i cebulę. Obieramy imbir i ścieramy go na tarce.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Do rozgrzanej w garnku oliwy wsypujemy cebulę, po zeszkleniu dodajemy dynię i batata. Smażymy ok. 10/15 min na średnim ogniu, po połowie czasu dodajemy imbir, solimy, dodajemy pieprz, kurkumę i papryki (dużą ilość tej słodkiej).

Następnie dodajemy do garnka puszkę pomidorów i chwilę smażymy. Dodajemy wodę (na początek wystarczy ok. 1,5 litra, w czasie gotowania trzeba curry podlewać tak, aby się nie przypaliło) i oba rodzaje soczewicy. Gotujemy nie mniej niż 30 min (tyle powinna gotować się zielona soczewica), następnie zwracamy uwagę, czy dynia i bataty są już miękkie.

zdjecie

Smak tego dania ewoluuje z czasem, najlepsze po kilku dniach:)

19.11.2017
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.