Menu close
05.11.2019

Myślałam, myślałam, aż wymyśliłam. Jak zrobić idealne, wegańskie zastąpienie jajecznicy? Proszę Państwa, od dziś tofucznica może się schować. Cieciecznica jest w konsystencji dużo bardziej podobna do standardowych usmażonych jajek, ma bardziej “jajecznicowy” kolor, smak jest kremowy, a kawałeczki ciecierzycy świetnie się przysmażają. Nie jest też tak mokra jak tofu i o wiele lepiej wchałania mleko, dzięki czemu masa świetnie się smaży. Koniecznie jednak musicie zaopatrzyć się w sól Kala Namak, inaczej zwaną czarną solą, która zapachem przypomina… jajka!

U mnie w tym wydaniu cieciecznica zaserwowana została z paprykową potrawką z garam masala (taką, którą jeszcze jako nie-weganka używałam do shakshuki), ale świetnie pasuje też do pomidorowych baked beans - wtedy przypomina bardziej wegańskie angielskie śniadanie :)

Lista zakupów (2 porcje)

Cieciecznica:

Paprykowa potrawka z garam masala:

Przepis

Cieciecznica:

Zalewamy na noc ciecierzycę (ja moczę ją ok. 8-10 h). Na drugi dzień odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości (ok. 40-60 minut).

Ugotowaną ciecierzycę zgniatamy widelcem póki jest ciepła (nie za bardzo, nie chcemy zrobić hummusu, tylko rozdrobnić kuleczki). Taką masę możecie przechować w lodówce na poranne śniadanie, albo od razu przygotować cieciecznicę 😊.

Rozgrzewamy patelnię z olejem. Wrzucamy zgniecioną ciecierzycę i smażymy co jakiś czas mieszając, aż ciecierzyca zrobi się sypka i zarumieniona, chodzi o to, żeby ją trochę wysuszyć.

Zalewamy mlekiem (musi być go tyle, żeby ciecierzyca go wchłonęła, jeśli damy za dużo, będzie zbyt ciapowata, a jeśli zbyt mało - nie będzie mieć “grudkowej” konsystencji jajecznicy, lepiej więc dolewać płynu po trochę). Doprawiamy kurkumą, solą kala namak i pieprzem. Smażymy przez chwilę (ok. 2-3 minut), aż do uzyskania “jajecznicowej” konsystencji, równocześnie pilnując, żeby ciecierzyca się nie spaliła.

Podajemy z posiekaną cebulką lub szczypiorkiem.

Idealnie komponuje się z potrawką (przepis poniżej), fasolką w pomidorach lub świeżymi pomidorami.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

Paprykowa potrawka z garam masala:

Cebulę i papryki kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy aż cebula się zeszkli, a papryki zmiękną. Dodajemy passatę i odparowujemy nadmiar wody. Doprawiamy gara masalą i reztą przypraw. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki!

zdjecie

05.11.2019
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.