Menu close
28.08.2017

Największym problemem na diecie bezpszenicznej, a wcześniej w trakcie stosowania diety FODMAP, przynajmniej dla mnie, był brak możliwości pójścia do sklepu i kupienia batonika. Tak. Zwłaszcza w trakcie nauki zawsze podjadałam słodycze. Ciasteczka z cukrem, czekoladowe czy kokosowe. Mniam. Ale to minęło bezpowrotnie. Początkowo miałam tak wielką ochotę na coś słodkiego, że satysfakcjonowały mnie wafle ryżowe sowicie polane syropem klonowym. Z czasem jednak (mniej więcej po miesiącu) mój cukrowy głód opadł i trochę się opanowałam. Co nie znaczy, że wciąż nie sprawia mi przyjemności zjedzenia pysznego ciasta, które na dodatek szybko się piecze (lub chłodzi w lodówce). Poniżej przepis na placek, który każdy potrafi zrobić.

Lista zakupów

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Banany rozgniatamy praską do ziemniaków, albo blendujemy. Mieszamy z resztą składników.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę, ciasto pieczemy ok. 40 minut (po 20 minutach sprawdzamy, czy nie jest już upieczone, bo to ciasto czasem lubi upiec się za szybko).

28.08.2017
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.