Menu close
09.07.2018

Budda bowle to moje najnowsze odkrycie. Można je skomponować praktycznie ze wszystkich składników, które mamy w domu - od pomidorów przez makaron po resztki hummusu. Pasują też do każdej diety - bezglutenowej, wegańskiej, raw… Poniższa kompozycja jest jedynie przykładowa - wypróbujcie inne! Wystarczy jedynie włączyć wyobraźnię i otworzyć lodówkę.

Oryginalnie powinno się jednak trzymać określonych proporcji. Na talerzu znaleźć powinno się 25% zbóż (np. ryż, makaron, kasza, quinoa), 25% białka (ciecierzyca, tofu, fasola) i 50% warzyw (tutaj już weganie spokojnie możemy poszaleć). Ja zdecydowanie najbardziej lubię wersję z makaronem ryżowym, ciecierzycą i tofu 💚

Lista zakupów (na jedną porcję)

Inne możliwości

Przepis

Tofu kroimy w kawałki i marynujemy w sosie sojowym i occie ryżowym. Awokado kroimy na plasterki, a marchewkę i ogórka w słupki.

Ciecierzycę smażymy na oleju, doprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy też tofu.

Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Resztę składników wykładamy na talerz, a jeśli zabieramy lunch ze sobą do pracy - układamy wszystko w pojemniku. Całość posypujemy czarnuszką, możemy też skropić warzywa cytryną i doprawić innymi przyprawami według upodobań.

zdjecie

zdjecie

zdjecie

zdjecie

09.07.2018
Obserwuj Pokarmlove w mediach społecznościowych
© 2016-2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.